Intoleranta la lactoza

Intoleranta la lactoza

Intoleranta la lactoza, numita si deficit de lactaza, consta in incapacitatea de a digera complet zaharul din lapte (lactoza).

Intoleranta la lactoza nu este de obicei periculoasa, dar simptomele sale sunt indeajuns de neplacute pentru a convinge persoanele cu deficit de lactaza sa nu consume produse lactate.

 

Cauza pentru intoleranta la lactoza este lipsa lactazei, o enzima produsa de mucoasa intestinului subtire. Lactaza descompune lactoza pentru a putea fi absorbita in sange. Deficitul de lactaza conduce la incapacitatea de a descompune si de a absorbi zaharul din lapte.

 

Unele persoane sunt convinse ca sufera de intoleranta la lactoza, dar de fapt digestia lactozei se realizeaza in conditii normale. Altele au un nivel scazut de lactaza si totusi nu sufera de intoleranta la lactoza. Doar in cazul persoanelor cu un nivel scazut de lactaza si cu simptome se pune diagnosticul de intoleranta la lactoza.

Simptomele intolerantei la lactoza pot fi controlate cu ajutorul unui regim alimentar care sa limiteze aportul de lactoza fara a elimina calciul si cu ajutorul suplimentelor nutritive.

 

 

Trebuie sa se faca distinctia intre intoleranta si alergia la un anumit aliment. Intoleranta la lactoza nu implica sistemul imunitar, ca in cazul alergiei, si nu necesita in mod obligatoriu evitarea completa a derivatelor din lapte.

 

Cauze si patogenie

Lactoza este un carbohidrat macromolecular compus din doua molecule, una de glucoza si cealalta de galactoza. Pentru ca lactoza sa fie absorbita in intestin trebuie mai intii divizata in cele doua molecule continute. Enzima care transforma lactoza este numita lactaza, si este localizata la suprafata celulelor mucoasei intestinale. Intoleranta la lactoza este cauzata de lipsa enzimei sau activitatea ei scazuta asupra lactozei.

Incarcatura osmotica ce apare odata cu acumularea lactozei in lumenul intestinal cauzeaza secretie crescuta de fluide si electroliti pina se atinge echilibrul osmotic. Dilatarea intestinala este determinata de tranzitul accelerat indus de osmoza, care creste gradul de maldigestie. In intestin, lactoza neabsorbita este fermentata de bacteriile colonice la acizi grasi cu lant scurt si hidrogen liber. Combinatia dintre cantitatea de fluide, tranzitul intestinal accelerat si hidrogen determina simptomele gastrointestinale.

Deficitul de lactaza poate aparea in trei situatii:
  • intoleranta congenitala la lactoza
  • intoleranta secundara
  • intoleranta primara.
Intoleranta congenitala la lactoza presupune absenta de la nastere a enzimei lactaza, datorita unei mutatii in gena responsabila de codificarea lactazei. Este o forma foarte rara de deficit, iar simptomele debuteaza imediat dupa nastere.

Intoleranta la lactoza de cauze secundare sau cistigate se dezvolta la persoane cu intestin normal, secundar unor afectiuni:
Intoleranta primara se dezvolta in timpul copilariei si persista in viata adulta, este o forma de hipolactazie - enzima se gaseste in cantiotati reduse. Aceasta descrestere a nivelului de lactaza este programata genetic, in anumite grupuri etnice.

Semne si simptome

Severitatea simptomelor de intoleranta la lactoza variaza de la persoana la persoana, datorita cantitatii diferite de lactoza ingerate si deficitul de lactaza.
Simptomele comune sunt cele gastrointestinale: diaree, durere abdominala, flatulenta si mai rar balonare, zgomote hidro-aerice si greata. Acestea apar la 30 de minute pina la doua ore dupa masa sau dupa consumul de bauturi cu lactoza. Cel mai adesea consumul de lapte determina manifestarile clinice, iar in cazuri usoare stoparea acestuia opreste simptomele.

Diagnostic

Diagnosticul de laborator pentru intoleranta la lactoza se bazeaza pe urmatoarele teste:
  • testul de toleranta la lactoza - se masoara cantitatea de glucoz din singe dupa consumarea de lactoza, acesta are o specificitate de 96%
  • rezultate fals - negative apar la diabetici si suprapopulare bacteriana a colonului
  • testul de toleranta la administrarea de lapte - se consuma 500 ml de lapte si se masoare nivelul de glucoza din singe
  • testul respirator - se administreaza lactoza si se masoara concentratia de hidrogen expirata dupa 30 de minute
  • biopsie de mucoasa colonica - este criteriul standard de diagnosticare.

Tratament

Prima forma de tratament si profilaxie include:
  • evitarea consumului de produse cu lactoza
  • consumul de lapte prehidrolizat comercializat
  • consumul de produse fermentate: iaurt, brinza
  • produsele pe baza de lapte de soia sunt bine tolerate.
Exista preparate enzimatice ce contin lactaza, Lactaid, Lactrase, eficiente pentru a reduce simptomele. Este necesara suplimentarea dietei cu calciu si vitamina D pentru a evita instalarea osteoporozei precoce.
A se evita produsele ce contin lactoza ascunsa, cum ar fi: margarina, piinea, sosurile de salate si bomboanele.

 


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vitamina D și intoleranța la lactoză
  • Ești „nutricondriac”?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum